Šilta žiemos pradžia daržovėms nepatiko

Šios žiemos pirmoji pusė buvo gerokai šiltesnė nei įprasta. Dėl to smulkieji daržovių augintojai jau pajuto neigiamas teigiamos temperatūros pasekmes – sandėliuose daržovės anksti pradėjo vysti arba pūti. Genda ir miestiečių kolektyviniuose soduose užsiaugintos daržovės, laikomos daugiabučių namų rūsiuose. Ypač ten, kur netinkamai izoliuoti šilumos tiekimo vamzdžiai. Tvankiose, nevėdinamose patalpose daigelius jau spėjo išleisti ir bulvės. Šių daržovių atsargomis rudenį apsirūpinusiems miestiečiams gali tekti rūsius pradėti valyti nebelaukiant pavasario.

Suvytusios morkos, vidinio puvinio pažeistos svogūnų ropelės, nemalonus tvaikas iš kopūstų konteinerių – visa tai verčia nerimauti smulkiuosius daržovių augintojus, neturinčius šiuolaikiškai įrengtų daržovių saugyklų.

Anot Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos mokslininkės Elenos Survilienės-Radzevičės, per šiltai laikomos morkos pradeda vysti, kopūstai – pūti, o svogūnų ropeles gadina kekerinis ir kiti puviniai. Kopūstus labai greitai neigiamai paveikia ilgai besilaikanti 5–6 laipsnių šiluma. Tuo tarpu svogūnuose ant ropelių atsiranda minkštų, vandeningų puvimo dėmių, kurios paprastai prasideda galvutės viduje kaklelio srityje be matomų požymių išorėje. Infekcija gali plisti per visą ropelę ir atsirasti bet kurioje jos vietoje.

„Labai svarbu, kokio brandumo svogūnai buvo nuimti. Jei laiškai visiškai nesudžiūvę ir neužsidaręs kaklelis, užkratas gali patekti į ropelę. Itin jautrūs infekcijai svogūnai tampa, kai laikymo metu yra aukšta temperatūra ir didelė santykinė drėgmė“, – aiškino mokslininkė, pridūrusi, kad nuostoliai dėl svogūnų kaklelio puvinio patiriami kasmet, o kai kuriais metais dėl šios priežasties žūsta daugiau nei pusė derliaus.

Aišku, daržovių laikymosi trukmė priklauso ir nuo to, kaip jos buvo užaugintos. Laikymosi kokybę itin prastina sėjomainos nesilaikymas, pertręšimas organinėmis trąšomis.

Beje, svogūnai geriausiai laikosi gerai vėdinamose patalpose, kur temperatūra šiek tiek aukštesnė nei nulis, o oro drėgmė neviršija 65–75 procentų. Morkoms geriausia 0–1 laipsnio šilumos temperatūra ir 95 proc. drėgmė, tokia pat drėgmė – ir poros laipsnių šiluma palankiausia burokėliams. Tuo tarpu bulvės turėtų būti laikomos šiek tiek šilčiau. Maistinėms bulvėms optimalia laikoma 4–5 laipsnių šiluma. Jei temperatūra nukrenta žemiau dviejų laipsnių šilumos, bulvių gumbuose labai padidėja redukuojančio cukraus kiekis ir dėl to pasikeičia verdamų ar kepamų bulvių skonis.

„Daug bendrauju su stambiausiais šalies daržininkais ir žinau, kad jų sandėliuose tokių problemų tikrai nekyla. Profesionalūs augintojai turi galimybes ne tik sudaryti optimalias sąlygas daržovėms laikyti, bet ir moka atsirinkti geriausiai besilaikančias veisles, taiko reikiamas auginimo technologijas“, – tikina E. Survilienė-Radzevičė.

Problemų dėl produkcijos laikymosi kol kas pavyko išvengti ir mūsų rajono ūkininkui Algiui Maračinskui. Nors stambiuoju daržininku jis savęs nelaiko, patirties bei žinių auginant bulves, kopūstus, burokėlius, morkas, svogūnus ir saugant šių daržovių derlių, jam užtenka. „Beveik visos daržovės jau parduotos. Sandėlyje šiek tiek daugiau yra likę tik bulvių. Kadangi jų saugojimo patalpos aktyviai vėdinamos, keliais laipsniais aukštesnė temperatūra bulvėms nepakenkė“, – sakė Trajoniškyje ūkininkaujantis daržininkas.

Darbas, 2014 m. sausio 18 d., p. 5

Pridėti komentarą


Saugos kodas
Atnaujinti

Versti puslapį

Vartotojo meniu

Partneriai ir rėmėjai

eiflblackpos pasvalys lus biciulis0 joniskelis

Projektą įgyvendinti pagelbėjo labai daug partnerių su kuriais užmegzti glaudūs bendradarbiavimo ryšiai Skaityti daugiau...